Een berichtje van de dierenarts

Een verslag van het bezoek dat Esther Soeteman - dierenarts van de "DAP Drechtstreek" - maakte aan twee opvangadressen van de stichting.

 

Aangezien Caroline bijna dagelijks langskomt bij ons in het dierenziekenhuis, hebben we met z’n tweetjes besloten dat het wel eens leuk (en nuttig) zou zijn om de rollen maar eens om te draaien; ik ga vandaag op bezoek bij Caroline!


Je kunt je wel ongeveer een voorstelling maken van een huis vol katten, maar hoe ziet dat er in praktijk uit? Nou, eigenlijk, ongelofelijk netjes! In plaats van een harige woonkamer overvol met mauwende katten, tref ik een gezellige woonkamer aan met hier en daar een kattenmand. Bij binnenkomst zijn er maar 2 katten te vinden; 1 van Caroline's 6 eigen katten loopt rond en er zit een opvangpoes in een grote bench midden in de kamer. Deze dame zit hier om te wennen aan mensen in haar huis. Ze doet niet anders als spinnen en kopjes geven, dus dat gaat prima. Andere katten daarentegen vind ze niet zo fantastisch, vandaar dat ze een eigen ruimte nodig heeft.


En dan de tuin. Bovenaan afgedekt met gaas, zodat er geen katten kunnen gaan zwerven. Een gezellig terras voor de menselijke bewoners, veel (katbestendige) planten en uitkijktorens voor de katten. Verder ligt er grind in plaats van zand. Dit wordt 2 keer per jaar gewassen en ontsmet.


De eigen katten van Caroline lopen vrij rond, maar kunnen niet in de kamers komen waar de opvangdieren zitten. De eerste kamer die we bekijken is volledig ingericht voor de zwervers. Er zijn vier nogal dominante pensiongasten aanwezig. Om herrie in de tent te voorkomen mogen ze alleen per tourbeurt los rondlopen. Een grote zwarte kater kent mij al: hem heb ik de vorige dag gecastreerd! Hij lijkt niet erg gecharmeerd van mijn bezoek, maar dat blijkt niet persoonlijk te zijn. Caroline probeert hem aan mensen te laten wennen door hem voorzichtig te aaien met een washand op een stokje. Hij kijkt behoorlijk wantrouwend, maar laat het wel toe. Dit is een beproefde methode bij zwerfkittens. We twijfelen eraan of deze jongeman tam genoeg zal worden om hem te kunnen plaatsen.

 http://i779.photobucket.com/albums/yy74/zwerfkattendordrecht/Inrichting_kooi_met_wilde_kat.jpg

In de slaapkamer lopen twee katten vrij rond. Net als alle andere katten hebben zij elk hun eigen bench met extra verdieping, hun eigen pluche mandje, kattenbak en voerbakjes. De computerkamer staat ook weer vol met 4 grote benches. In deze kamer zitten de dieren die lichte verschijnselen van niesziekte vertonen. De meeste heb ik daarom al op de kliniek gezien en krijgen medicijnen.


De badkamer is het terrein van een heel aanhankelijke lapjespoes. Helaas is ze wat bang voor andere katten. Hier kan ze toch lekker rondlopen.


Het ziet er al met al supergezellig uit, zo’n huis met zo veel katten. Wat me het meest opvalt, is dat het een “mensenhuis” blijft. Niet overal waar je kijkt zitten katten. Pas als je gaat tellen zie je hoeveel er eigenlijk aanwezig zijn. De dieren zelf zitten ook maar in hele kleine groepjes. Ze hebben zo mogelijk vrije uitloop maar ook hun eigen ruimte. Op die manier blijft het onderling gezellig en voorkom je het uitbreken van ziektes.

 

Hoe gezellig het ook lijkt, er komt aardig wat bij kijken om zo katten op te vangen. Ik realiseer me dat het in de zomerperiode noodgedwongen veel voller in huis zal zijn. Om alles zo netjes en schoon te houden maakt Caroline wel heel erg lange dagen. Daarnaast komt ze bijna elke dag langs op de kliniek en houdt ze zich ’s nachts bezig met….. jawel: het vangen van nog meer katten!


Gelukkig hoeft Caroline niet alle werk alleen te doen. Aletta is net zo’n kattengek als Caroline en tevens bestuurslid van de Stichting. We rijden even bij haar langs. Ook haar huis is helemaal ingericht op het opvangen van zwervers: gemakkelijk schoon te houden kamers vol met benches en kattenspullen.


http://i779.photobucket.com/albums/yy74/zwerfkattendordrecht/Fritsje_3.jpgOp dit moment valt de drukte mee. Mimi, een schattig kitten, heeft een kamer voor zichzelf. Op zolder 2 zieke dieren. De grote cyper is broodmager en heel ziek binnengekomen. Hij is super opgeknapt. Als ik zie hoe snel hij aankomt, zie ik hem binnenkort waarschijnlijk terug op het afvalspreekuur! Zijn buurvrouw is een ander verhaal. Deze rode poes is pas bij mij op het dierenziekenhuis geweest. Ze is enorm mager, heeft een slechte vacht, is uitgedroogd en wilde niet eten. Aletta is dapper aan het dwangvoeren geslagen, maar dat had onvoldoende resultaat. Dus op naar de kliniek. Er is een uitgebreid bloedonderzoek gedaan. Hieruit bleek dat het dier geen besmettelijke virusziekten heeft en prima orgaanfuncties. Met de nodige infusen, injecties, tabletten maar vooral veel goede zorgen lijkt zij nu langzaam op te krabbelen. Ze begint weer zelf te eten en te drinken en wordt weer iets alerter. Ik durf nog niet te hard te hopen, maar wie weet…


Na mijn bezoekje heb ik alleen maar meer bewondering gekregen voor al het werk wat de mensen van de stichting doen voor de katten. Zwerfkatten opvangen op deze manier is een full-time job, maar wel heel erg dankbaar. En helaas maar al te hard nodig. Je kunt zelf ook wat doen: laat je eigen poezen steriliseren. Dit is ook beter voor de gezondheid van de poes zelf. Als je ooit een kitten of lieve volwassen kat wilt hebben: er zijn er zoveel! Help een opvangkat!

 

Esther Soeteman,

Dierenarts DAP Drechstreek