Een nieuwe kat als huisgenoot

 

De eerste kennismaking

Er komt een nieuwe kat! Een geweldig moment voor het gezin en een angstig moment voor het dier. Katten houden niet van verandering. Ze zijn dan ook heel angstig. Ze transpireren, hun hartslag is verhoogd, ze hebben grote pupillen, kortom, zij denken, dat ze in levensgevaar zijn.

 

Voldoende schuilplaatsen

De eerste tijd zal een kat dan ook wegkruipen. Vooral volwassen dieren zullen de wereld niet altijd meteen gaan verkennen. Belangrijk is dan ook, om het dier van voldoende schuilplaatsen te voorzien, zodat hij een beetje tot zichzelf kan komen. Maar altijd zo, dat je hem steeds in de gaten kunt houden en dat u steeds een beetje in zijn buurt bent. U begrijpt, dat het beste moment om een nieuwe kat in het gezin te introduceren meestal een moment is, dat een huisgenoot thuis is. Bijvoorbeeld in het weekend.

 

De kat kiest het moment.

Een kat zal over het algemeen zijn eigen tijd uitkiezen om kennis te maken. En hoe rustiger zijn huisgenoten zich gedragen, hoe eerder hij dat zal doen. Hard naar een kat toelopen, zal bijna altijd tot gevolg hebben, dat hij wegloopt. Maar als een kat in je buurt komt, is hij je aan het verkennen en uitproberen. Als je op dat moment je vinger naar hem uitstrekt, zal hij bijna altijd daar aan ruiken. En altijd maar 1 keer! Dat is de eerste kennismaking. Een belangrijk moment in de relatie tussen mens en dier! Dat ruiken is zo belangrijk, dat een angstig dier, dat zich blijft verstoppen soms overgehaald kan worden tevoorschijn te komen door hem even aan je vinger te laten ruiken.

 

Voer en kattenbakken

Evenzeer is het belangrijk om in zijn buurt wat voer, water en een kattenbak neer te zetten. Gebruik vooral in het begin zowel een gesloten kattenbak als eentje zonder kap. Het ene dier wil graag zijn omgeving in de gaten blijven houden bij het toiletbezoek, maar een ander vind het misschien veel te "open" en bedreigend zonder een dak boven zijn hoofd.

 

Met rust laten

Een kat is leuker om naar te kijken dan een televisie. Toch is het aankijken van een kat bedreigend voor hem. Voordat een kat aanvalt, staart hij naar zijn prooi! Hij zal door uw kijken dan ook verwachten, dat hij door u aangevallen zal worden. Het is dus het beste, om de kat 's avonds gewoon met rust te laten en rustig te gaan zitten lezen of tv kijken. Als u het toch niet kunt laten op naar hem te kijken, knijpt u dan eens de ogen een paar keer dicht. Dat doen katten onderling ook. Daarmee zeggen ze, dat ze wel willen kijken, maar geen kwaads in de zin hebben. Uw kat zal zich dan al gauw wat meer ontspannen.

 

Zes weken binnenhouden

Houdt u er rekening mee, dat u uw nieuwe kat in ieder geval de eerste 6 weken binnenhoudt. Anders zal hij proberen naar zijn oude plek terug te keren. Als u zich aan deze regels houdt, zal de kat uiteindelijk u als huisgenoot gaan accepteren en misschien zelfs gaan waarderen. Veel plezier met uw gezinsuitbreiding!

 

 

nieuwe huisgenoot