De kattenbak

 

Waaraan moet een goede kattenbak voldoen?

Een voorbeeld van een goede kattenbakDe meest ideale kattenbak is groot. De kat moet zich gemakkelijk kunnen omdraaien, een goede plek kunnen zoeken en in het kattengrit kunnen krabben.

Hij moet overdekt zijn en heeft een geurfilter en een klapdeurtje. Dit om geurtjes te voorkomen. Ook voorkomt een dichte bak het uitkrabben van kattengrit.

Hij moet een hoge rand hebben, om uitlopen van kattengrit tegen te gaan. Ook is een hoge rand prettig omdat sommige katten, zowel katers als poezen, de gewoonte hebben om tegen de rand aan te plassen in plaats van in een kuiltje in het grit.

En eigenlijk is daar alles mee gezegd.

Bezwaren zijn eigenlijk niet te maken tegen deze soort kattenbakken. Op de foto ziet u een voorbeeld van een goede kattenbak. Weliswaar geen deurtje maar wel ruimte voor een koolstoffilter bovenop. Deze filters zijn uiterst effectief in het absorberen van geurtjes.

De grit rondom de bak is uitloop. In deze bak zit een lichte soort klontvormende kattenbakvulling. Die blijft vanwege zijn gewicht aan de pootjes hangen en valt dus buiten de bak op de grond.

 

Andere systemen

Nu zijn er natuurlijk nog veel meer systemen. Zoals zelfreinigende kattenbakken, kruip-door-sluip-door-systemen in plaats van deurtjes, kortom, te veel om op te noemen. De meeste van dergelijke systemen zijn vrij prijzig en hebben allemaal hun eigen voordelen en nadelen.

 

Handleiding voor het in gebruik nemen van een nieuwe kattenbak

Laat in het begin de kap eraf. Maak een nieuwe bak eerst schoon met bleekwater. Dat neemt de nieuwe geurtjes weg en de geur stimuleert katten om daar te gaan plassen. Wel goed uitspoelen, want teveel chloor is giftig voor de kat en kan zijn longen beschadigen!

Voor de zekerheid kunt u een beetje kattengrit erin doen, dat de kat al eens heeft gebruikt. Hij zal dan zeker van de bak gebruik gaan maken. Ook kunt u zijn oude bak er nog even bij laten staan. U gebruikt voor 1 kat toch ook 2 bakken?

Nadat de kat gewend is aan zijn nieuwe bak, kunt u de kap erop doen.

De laatste stap is het deurtje. Als u dan eenvoudig aan uw kat laat zien, dat het deurtje open en dicht kan, dan zal hij misschien in het begin nog even moeite hebben, maar uiteindelijk zal hij toch door het deurtje gaan.

Wilt uw kat toch niet van zijn bak gebruik maken, doet u dan een stapje terug en haalt u het deurtje er weer uit en probeert u het een paar dagen later nog eens. Wil het dan nog niet lukken, dan laat u het deurtje er gewoon uit.

 

Het schoonmaken van de kattenbak

Wanneer alles goed is gegaan komt het moment, dat u de kattenbak moet schoonmaken. Hoe vaak u dat moet doen hangt af van de soort kattenbakvulling die u gebruikt: klontvormige minder vaak dan "gewone" kattengrit.

U kunt daar allesreinigers voor gebruiken maar ook gewoon soda. Bleekmiddel is voor kattenbakken bij uitstek geschikt, omdat katten de neiging hebben te gaan plassen op de plaats waar bleekwater is gebruikt.

Vermijdt u echter het gebruik van schoonmaakmiddelen met citroengeur. Een kat heeft daar een hekel aan en u loopt dan de kans, dat hij een andere plaats zal kiezen.

 

Schoonmaken als u zwanger bent

Maakt u, als u in verwachting bent echter niet de bak schoon. U kunt dat beter aan uw partner overlaten. In de ontlasting van uw kat zit een diertje, een parasiet, die toxoplasmose kan veroorzaken. Dat is normaal gesproken een volstrekt ongevaarlijke ziekte, die je maar één keer kunt krijgen, daarna heeft het lichaam antistoffen aangemaakt. Maar voor het ongeboren kind kan die ziekte ernstige gevolgen hebben, zoals een waterhoofd of blindheid, als de moeder geen antistoffen heeft.

Wanneer uw partner de bak schoonmaakt en direct daarna zijn of haar handen wast, loopt uw ongeboren kind echter volstrekt geen gevaar. Toxoplasmose krijgt u via de mond, dus mocht u kattenontlasting hebben aangeraakt, wast u dan de handen. U kunt zich daarna veilig voelen. Ook van het aaien van een kat wordt u niet ziek.

Maakt u zich zorgen over uw gezondheid, zoekt u dan eens wat artikelen op internet op. Of nog beter: laat u zich voorlichten door de huisarts. U zult merken, dat u gerustgesteld het spreekuur verlaat!