Kattengras voeren als middel tegen haarballen

 

 

 

Kattengras

 

 

Katten eten graag graag groen. Als zij naar buiten mogen, dan eten zij gras. Dat doen zij om hun maag te reinigen van haarballen door de haarballen uit te braken. Moet de kat binnen blijven, dan zult u maatregelen moeten nemen, zodat de kat niet gaat eten van uw kamerplanten.

 

 

Zoals gewoonlijk is de truc om het dier planten aan te bieden, die aantrekkelijker zijn dan enig andere plant. Geschikte planten zijn: Kamerbamboe, Parapluplant (Papyrus), Cyperus Zumula en de beste keuze: speciaal kattengras, dat u bij de dierenspeciaalzaak of tuincentrum kunt kopen. Zij eten dan van deze planten en braken daarna hun maaginhoud samen met de plantendeeltjes weer uit. Dat lijkt onsmakelijk maar dat is zeer noodzakelijk. De haarbal ziet er uit als een langwerpig drolletje van ongeveer 5 centimeter.

 

 

Soms kan er een beetje bloed meekomen. Dat komt, omdat de plantenvezels wat scherp zijn en kleine verwondingen in de slokdarm veroorzaken. Vooral de Parapluplant is daar berucht om. Veel dierenartsen zullen daarom aanraden om af en toe een laxerend middel te geven om de haarballen via de ontlasting kwijt te raken en geen groen meer te geven. Een andere mening is, dat katten in ieder geval van planten willen snoepen en dan kunnen ze maar beter eten van planten die speciaal voor hen zijn neergezet. Het zou namelijk wel eens voor kunnen komen, dat zij anders van giftige planten gaan eten. Zie het verslag van een vergiftiging. Het is natuurlijk beter, om helemaal geen giftige planten in huis te hebben. En natuurlijk is het zo, dat u uw zorgvuldig opgekweekte kamerplant niet als kattenvoer in gedachten had.

 

 

Ga eens naar een natuurgebied en steek eens een pol lang gras. Zet die pol dan in een pot en zet hem op de voerplek. Je moet dan wat vaker een plag steken, maar het is goedkoop. Bovendien is zo'n pol zwaarder dan een bakje kattengras van de dierenspeciaalzaak. Hij zal dus beter op zijn plek blijven staan. Wel gras nemen, waarvan je zeker weet, dat het niet bespoten is!