Krabpalen en klimmeubelen


In tegenstelling tot slaapplekken zijn krabpalen, krabplanken of complete klimmeubelen erg dominant in uw interieur aanwezig. Krabpalen hebben over het algemeen 3 functies. Hij wordt gebruikt als krabpaal, als klimpaal en als hij als slaapplek wordt gebruikt een sociale functie. Om van deze accessoires een succes te maken is soms wat vindingrijkheid nodig.


Eerst moeten we vaststellen, dat krabpalen noodzakelijke spullen zijn. Tenzij u er geen bezwaar tegen hebt, dat uw kat het behang van de muren krabt, of uw meubelen van inkepingen voorziet.Krabben doet een kat om zijn territorium te markeren. Dat kan je een kat niet afleren, noch verbieden. Dat is nu eenmaal zijn natuur. De kunst is nu, om hem een plaats te geven, waar hij naar hartelust zijn nagels kan scherpen, die aantrekkelijker voor hem is dan elke andere plaats in huis.We zullen dus moeten proberen te begrijpen, waar en waarom een kat bij voorkeur zijn nagels scherpt.Gelukkig is deze vraag betrekkelijk eenvoudig te beantwoorden. Hoewel hij zoals gezegd zijn nagels scherpt, zit er onder aan zijn voetzolen kliertjes, die geurstoffen afgeven.Een krabpaal op de juiste plaats In feite markeert hij dus zijn territorium. Het slijpen van zijn gereedschap is slechts een bijkomend voordeel.

 

 

Gebruik als Krabpaal

 

http://i779.photobucket.com/albums/yy74/zwerfkattendordrecht/Krabplank.jpgEen geschikte plek voor het markeren van zijn territorium is de overgang tussen voor de kat belangrijke ruimtes. Dus naast de tuindeur, als de kat naar buiten mag. Of tussen zitkamer en slaapkamer. In ieder geval op een grens tussen ruimtes, met verschillende functies voor de kat. Op de foto hiernaast ziet u een krabplank gemonteerd precies op de plaats, waar de katten op het aanrecht springen. Als de deur open had gestaan, dan zou de andere kant van de deurpost een betere plaats zijn geweest. Ook krijgt u van deze foto een indruk hoe hoog zo'n plank moet worden opgehangen: de kat moet net niet bij de bovenkant kunnen komen, als hij op zijn achterpoten staat. Deze plank zit net iets aan de lage kant, maar hij voldoet. Overigens staat een kat zelden helemaal rechtop om zijn nagels te scherpen.

 

Een andere geschikte plaats, is de plaats die al eerder gebruikt is als krabplek. Dat lijkt flauw maar het tegendeel is waar! Zet of leg op die plek een krabpaal -of plank neer. Als u uw kat ervan wilt overtuigen om toch vooral die krabpaal te gebruiken, dan is het enige wat u moet doen uw kat oppakken en met zijn voorpootjes over de plank vegen. Hij zal wellicht protesteren, maar zijn eigen geurmerk zit er dan wel op! Bij de drogisterij kunt u valeriaan kopen en dat aanbrengen aan de bovenkant van de krabpaal. De geur hiervan stimuleer ook tot krabben aan de paal/plank. Gebruikt u niet meer dan een druppeltje, want de stof is bedwelmend voor de katten. Als u de kat dus betrapt op nagels scherpen aan uw meubels, blijf dan rustig, pak hem op, zeg dan duidelijk "nee", en zet hem op de plaats waar hij zijn nagels wel mag scherpen en veeg met zijn pootjes over de krabpaal. Hij leert natuurlijk sneller als hij nog heel jong is, maar u kunt het elke kat leren. Op een nieuwe krabpaal kunt u een druppeltje lokstof aanbrengen.

 

 

Gebruik als Klimpaal


De tweede functie van zo'n meubel is de gelegenheid tot klimmen. Je geeft hem dus de gelegenheid om te spelen. Het is leuk om te zien dat u uw kat met enorm geweld aan komt hollen, een meter hoog tegen de paal op springt en met een vaart tot bovenaan klimt. Zorgt u bij het plaatsen van zo´n hoge paal dan wel voor een afsprongmogelijkheid, door hem bij voorbeeld naast een kast te plaatsen. Katten houden er niet van om van een hoogte van 2 meter op de grond te springen.

http://i779.photobucket.com/albums/yy74/zwerfkattendordrecht/Joop.jpg

 

 

Slaapplek

 


Ten derde biedt de hoge klimpaal hem de gelegenheid om te rusten en zich terug te trekken. Hij krijgt daarmee tevens de gelegenheid om zijn sociale positie te bevestigen. Hoe hoger de kat zijn slaapplek kiest, hoe belangrijker hij in de groep is.

 

 

Keuze van een krabpaal

 

http://i779.photobucket.com/albums/yy74/zwerfkattendordrecht/Versleten_klimpaal.jpg

Een juiste keus maken uit het grote aanbod is niet erg moeilijk. Er zijn low-budget en low-tech oplossingen zoals een kokosmat, waar uw kat graag zijn nagels op scherpt. Er zijn krabplanken die u ergens kunt neerleggen, hoewel de meeste katten de voorkeur geven aan een opgehangen krabplank. Deze planken zijn soms van karton. Die gaan niet erg lang mee, maar ze zijn goedkoop en effectief. Daarnaast zit er vaak al wat lokstof op deze kartonnen planken, waardoor de plank aantrekkelijk wordt voor uw kat. Er zijn planken bekleed met stevig materiaal die wel lang meegaan, zoals op de foto hierboven. Met een beetje handigheid en een oud stukje vloerbedekking kunt u er zelf een maken. Let u er wel op, dat u het materiaal verlijmt en niet spijkert. Katten kunnen zich lelijk aan deze spijkertjes verwonden. Verder zijn er peperdure krabpalen die een prominente plaats innemen in uw interieur. Zo'n klimmeubel is niet altijd een succes, omdat een kat bepaalt waar hij slaapt en krabt en niet de eigenaar. Maar een druppeltje lokstof (valeriaan) of een oude trui waar uw geur aan zit doet wonderen. Als de kat er dan uiteindelijk in ligt, en hij krijgt ook nog een knuffel, dan is succes verzekerd. Heeft u zo'n duur meubel aangeschaft en de kat maakt er geen gebruik van, probeert u dan eens een andere plek. Zoals u hiernaast kunt zien was deze krabpaal duidelijk een succes!