Vergiftigingen bij katten

 

 

Een tijdje geleden kregen wij deze mail binnen. Wij vonden het zo belangrijk, dat wij Oscar's verhaal permanent op de website laten staan.

 

 

http://i73.photobucket.com/albums/i201/luus_2006/Zwerfkat/dieffenbachia.jpg


Hallo mijn naam is Oscar en ik stuur deze mail omdat ik iets heel belangrijks te vertellen heb aan alle kattenbaasjes. Een tijdje geleden voelde ik me niet zo lekker. Omdat het baasje en het vrouwtje allebei naar hun werk waren en ik dus niet naar buiten kon om gras te eten, besloot ik dus maar te gaan grazen van de kamerplanten. Dat had ik in mijn 4 jaar nog nooit gedaan, maar nood breekt wetten. Helaas maakte ik in de keuze van mijn 'salade' een grote fout. Ik besloot namelijk te gaan knagen aan de uiterst giftige Dieffenbachia. Zie het plaatje hiernaast.

 

Mijn vrouwtje had geen idee dat ze een giftige plant had, want die heeft geen groene maar zwarte vingers en keek altijd alleen of ze dacht dat de plant haar zou overleven. Na een blaadje of 4 voelde ik me niet lekker worden, overgeven dus maar. Eerst op het kleed, daarna in de gang en toen nog een keer op de deurmat. Om 17:30 kwam mijn vrouwtje thuis temidden van dit kotsfestijn en zag ook de plant op de grond liggen. Ze ging op zoek naar mij en trof me aan in de slaapkamer waar ik kwijlend&schuimbekkend achteruit rondjes aan het draaien was met mijn tong uit mijn bek. Gelukkig snapte ze meteen wat er aan de hand was en holde naar beneden om mijn bench te pakken. Voor ik het wist zat ik samen met het vrouwtje, die de blaadjes van de plant had meegenomen, in de auto.

http://i73.photobucket.com/albums/i201/luus_2006/Zwerfkat/oscar2.jpgDe dierenarts op het avondspreekuur zei dat Dieffenbachia irriterend werkte op de slijmvliezen, maar geen schade toebracht aan de inwendige organen. Als het met een paar dagen niet over was, moesten we terugkomen. Nou, we waren dezelfde avond nog terug. Mijn tong zwol namelijk tot de max op en ik kreeg het vreselijk benauwd. Om 22:00 zat ik dus weer in de auto naar de dierenarts. Ik kreeg een prikje voor de zwelling en daarvan moest mijn tong snel weer in vorm komen. De volgende dag was mijn tong nog steeds dik, had ik het benauwd en kwijlde als een Sint Bernard. Met die dikke lap kon ik ook niet eten of drinken dus jullie raden het al……….ik kon weer de bench in. Ik kreeg een infuus zodat mijn vochtgehalte weer op peil kwam en een prik voor de zwelling. Ook moest ik voortaan dagelijks langskomen zodat ze me in de gaten konden houden.

 

 

Op de 3e dag na mijn snackpartij kwam het vrouwtje thuis en ontdekte dat mijn tong (die al dagen buiten mijn mond hing) nu geel/groen zag en er een http://i73.photobucket.com/albums/i201/luus_2006/Zwerfkat/Oscarziek.jpg ongelofelijke stank vanaf kwam. We hadden zoals gewoonlijk al een afspraak staan voor die dag maar ze wilde niet wachten en bracht me meteen naar de dierenarts. Jullie raden het al, een enorme ontsteking en er was al een klein stukje necrotisch geworden (aan het afsterven) Mijn vrouwtje werd verteld dat het er slecht uitzag voor me & dat ik op z'n gunstigst een stuk tong zou moeten missen.

Om een lang verhaal kort te maken; ik heb iedereen verbaasd. Na 7 dagen kon ik weer zelfstandig drinken en was ik dus gelukkig van de vochtinfusen af. Na 10 dagen kon ik zelf weer voorzichtig gepureerd blikvoer eten en hoefde ik niet gedwangvoerd meer te worden. En na 2,5 week kon ik weer droge brokjes eten. De infectie is goed onder controle gekomen en dankzij de goede zorgen van Dr. Machteld Geut hoef ik dus ook geen stuk van mijn tong te missen. Ik voel me weer helemaal de bink en baas weer als vanouds over de andere 3 katten in huis.

 

 

Maar baasjes & vrouwtjes let dus GOED op als je een nieuwe plant in je huis of tuin haalt. Eén verkeerde keus en je kat zit 3 weken lang aan vochtinfusen, prikken antibiotica & anti-zwellingsmiddel, pillen en dwangvoeren. En dat is als je geluk hebt, want het kan ook heel anders aflopen. Als je niet zeker weet of een plant giftig is, vraag het dan aan de mensen van het tuincentrum of kijk op een van de vele lijsten die er op internet staan.

 

 

http://i73.photobucket.com/albums/i201/luus_2006/Zwerfkat/DSCN0529copy.jpg Groetjes van Oscar