Dierenarts Castratie, wel of niet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verschil tussen castreren en steriliseren van een kat.

 

Castratie (ook wel neutralisatie genoemd) is bij een kater het weghalen van de ballen en bij poezen het weghalen van de eierstokken en baarmoeder, zodat de dieren onvruchtbaar worden.
Sterilisatie is het afbinden van respectievelijk de zaadleiders en de eileiders, zodat het dier hetzelfde paargedrag blijft vertonen, maar geen kittens meer kan voortbrengen.Als u uw kater of poes laat "helpen", zal de dierenarts bijna altijd voor castratie kiezen (zowel bij de poes als bij de kater). Met sterilisatie van een poes bedoelen de meeste mensen dus castratie.

 

Waarom wel?

 

Omdat het gedrag van ongecastreerde katten bijna altijd als zeer ongewenst wordt ervaren.

 

  • Katers vechten. Lang en hevig. Zo ontstaan lelijke ontstoken wonden. Ook bepaalde ziekten kunnen via deze wonden worden overgebracht. Dit leidt altijd en zonder uitzondering tot hoge dierenartskosten.
  • Katers sproeien. Overal waar zij lopen zullen zij een geurmerk achterlaten. Dat doen zij, door hun achterwerk naar hun doel toe te draaien, hun staart hoog te heffen en een grote straal urine te lanceren. Het resultaat is een moeilijk schoon te maken plek, die enorm stinkt. Zij zullen dat door het hele huis doen, vooral als er meer katten in huis rondlopen. Vaak zelfs tegen de eigenaar aan!
  • Poezen maken een enorm lawaai als ze krols zijn. Ook 's nachts. Dat gebeurt ongeveer elke 3 weken gedurende enkele dagen in de week.
  • Als poezen niet gecastreerd worden en ook niet gedekt, dan zullen de perioden van krolsheid elkaar steeds sneller opvolgen, waardoor de poes uiteindelijk permanent krols blijft. Zij zal dan uitputtingsverschijnselen gaan vertonen. En u ook, want u slaapt dan niet meer.
  • Het overbrengen van kattenaids. Ongecastreerde katers lopen veel risico door hun veelvuldige seksuele contacten. Kattenaids is net zoals bij mensen door seksuele contacten overdraagbaar. Het is gelukkig niet overdraagbaar van de kat naar de mens of andersom.

Waarom niet?

 

Omdat u een gespecialiseerde fokker bent, die aangesloten is bij landelijke fokorganisaties. Omdat u daardoor kennis van zaken hebt en de faciliteiten (verblijven die zijn ingericht volgens landelijke richtlijnen) en geld om nestjes te fokken.

Kortom: u wilt een nestje? Bedenk dan, dat er in 2001 bij de asielen 28000 katten zijn binnengebracht. Dat daarbij ook nog eens vele katten simpelweg het huis worden uitgezet en maar moeten zien hoe zij het redden. Een nestje? Niet doen!

 

Mocht u dan besluiten uw kat te laten castreren, is het nooit te laat. Maar een goede leeftijd om tot castratie over te gaan is met 6 maanden. Op die leeftijd hebben ze nog geen sproeigedrag ontwikkeld en is de kans, dat ze het daarna alsnog gaan sproeien klein. Ze herstellen van de operatie zowel psychisch als lichamelijk sneller dan als ze ouder zijn en ze hebben een kleiner territorium dan wanneer ze volwassen zijn. Daardoor is de kans dat ze weglopen kleiner.

 

De kosten.

 

Het castreren van een poes kost globaal € 90,- en de castratie van een kater ongeveer de helft daarvan. Onze stichting levert volwassen dieren altijd gecastreerd af.