Over de verzorging van katten.

 

Wat is een goede kattenverzorging?

 

Het verzorgen van een dier begint met het besef van de enorme verantwoordelijkheid die men als mens heeft. Dieren in het wild zijn in staat om zich volledig in hun behoeften te voorzien. De natuur is zo ingericht, dat de dieren daarheen trekken, waar zij zich het best in leven kunnen houden.
Maar als een kat bij een mens woont dan ligt dat helemaal anders. Wij moeten dan zorgen, dat de kat krijgt, wat hij nodig heeft.

 


Lucht: Voor een kat is een rokerige omgeving niet gezond. En opgesloten zitten in een warm en muf hok ook niet. Als u overdag werkt en u wilt uw kat opsluiten, zorg dan voor goede ventilatie. Wilt u niet, dat uw kat naar buiten gaat als u weg bent en u wilt toch een raam open laten, maak dan een hor van geplastificeerd gaas. Dat gaas is stevig genoeg om er voor te zorgen dat uw kat niet ontsnapt.

 

Voedsel en water: 2 maal per dag moet de kat voer aangeboden krijgen. Hij moet tenslotte eten. Dat wil hij elke dag op een vast tijdstip. Behalve dat hij honger heeft, krijgt hij dan zijn aandacht.

 

Veiligheid: Net als mensen hebben katten een plek nodig waar zij zich veilig voelen. Hebben zij dat niet, dan krijgen zij net als mensen spanningsproblemen. Dat uit zich in onzindelijkheid, agressie en tal van andere ongewenste gedragingen. Die veiligheid is redelijk eenvoudig aan te bieden in de vorm van ruimte. De kat moet zich terug kunnen trekken. Bij voorbeeld op een kast, onder een stoel of kast of in een andere kamer.

 

Geborgenheid: Een kat heeft er behoefte aan, dat mensen aardig tegen hem zijn. Wordt hij genegeerd, dan gaat hij zich ook weer ongewenst gedragen. Overigens is het met dieren niet zo, dat zij zoiets als wraakgevoelens kennen. U moet dat wangedrag meer zien als wanneer u ergens nerveus van wordt. Of als u bloost. Dat gebeurt automatisch en zoiets gebeurt bij dieren ook.

Dat zijn de belangrijkste punten waar u voor moet zorgen, de zogenaamde primaire levensbehoeften van de kat. Verder heeft u de verantwoording over:

 

De lichamelijke gezondheid.

 

Leest u daarvoor eens "Aandachtspunten voor een goede gezondheid". Bijzonder belangrijk is het inenten tegen ziekten. Kijkt u voor drama's maar eens rond op de site. Bijvoorbeeld bij "Niesziekte". Onder lichamelijke verzorging valt ook de vachtverzorging van uw kat. Met name halflang- en langharige dieren moeten wekelijks geborsteld en ontklit worden. Bij het nalaten van het borstelen vervilt de vacht waardoor de warmteafvoer niet meer goed kan plaatsvinden. Ook zorgen de klitten ervoor, dat de vacht zo strak gaat zitten, dat uw kat niet meer kan lopen. De enige remedie is dan kaalscheren.

 

De verzorging tijdens ziekte. Daarbij hoort het op tijd ontdekken of uw kat ziek is. Leest u daarvoor eens "Ziekteverschijnselen bij de kat". Verder moet u als het nodig is medicijnen toedienen en de dierenarts bezoeken.

 

Zijn geestelijk welbevinden. Voor zijn geestelijk welbevinden is vereist, dat u hem voldoende aandacht geeft op een manier, die prettig is voor zowel de kat als u. Daarvoor kunt u tegen hem aanpraten, spelletjes met hem doen zoals het weggooien van brokjes of kattensnoepjes en hem achter een touwtje aan laten lopen. Denk niet, dat katten éénlingen zijn. Zij hebben bijzonder behoefte aan deze aandacht en zoeken echt het contact met de mens. Waarom anders zou hij dan op schoot komen liggen?
De belangrijkste vorm van aandacht is natuurlijk het aaien. Kijk u daarvoor eens op de pagina "Tips" voor een aantal ideeën. Maar ook een tikje tegen zijn staart als u langs loopt of simpelweg antwoorden als hij naar u miauwt, of met uw ogen knijpen als u hem aankijkt.

 

Voor beginnende kattenbezitters is het soms moeilijk te accepteren, dat een kat anders reageert dan waar men op rekent. Men voelt zich dan vaak afgewezen. Wij willen u verzekeren, dat een kat een mens nooit zal "afwijzen". Dat is een emotie, die ze niet kennen. Maar de soort aandacht die u op zo'n moment wilt geven, is dan gewoonweg niet de aandacht die hij nodig heeft. Misschien is op zo'n moment het begroeten van uw kat met "Hallo, Kees" wel voldoende voor hem.

 

Uw taken voor uw kat op een rijtje.

 

2 maal daags

Voeren (geef elke keer een schoon bakje)

 Kattenbak verschonen
DagelijksWater verversen (spoel het bakje eerst uit)
 Voerbakjes afwassen
 Aaien, spelen, op schoot toelaten
WekelijksVachtverzorging bij langharige soorten
 Stofzuigen van de slaapplekken
MaandelijksOntvlooien volgens schema op de verpakking
Halfjaarlijks tot jaarlijks
Inenten volgens schema
 

Controle door een dierenarts

 Ontwormen