De gezondheid van uw kat, enkele aandachtspunten.

 

 

Voor een goede lichamelijke gezondheid van uw kat moet u op een aantal zaken letten:

 

Ontwormen

Kittens worden via de moedermelk besmet met spoelwormen. Kittens kunnen aan een besmetting doodgaan. Spoelwormen vormen dus een groot gevaar. Ook kunnen kittens besmet zijn met lintwormen. Lintwormen worden overgebracht door vlooien. Koop dus een goed wormenmiddel bij dierenspeciaalzaak of bij de dierenarts. Hier zijn enkele richtlijnen.

 

Ontwormingsschema voor kittens.

 

U dient te ontwormen op een leeftijd van:

 

  • 4 weken
  • 6 weken
  • 8 weken
  • 4 maanden
  • 6 maanden

 

Daarna 2-4 keer per jaar, dus de volgende keer op een leeftijd van 9 maanden. De dierenarts kan soms beslissen van dit schema af te wijken.

 

Tip: Zet de ontwormingsdata in uw agenda. Dan gaat het meestal goed!

 

Omdat onze katten altijd ontwormd weggaan, zal de eerste keer dat u uw kitten weer moet ontwormen op een leeftijd van 4 maanden zijn.

 

Toedieningsvorm.

Voor kittens gebruikt u geen ontwormingstabletten. Er bestaan pasta's die u direct in het bekje kunt spuiten. Bijvoorbeeld Vitaminthe of Flubenol. Deze middelen helpen tegen spoelwormen en lintwormen. Banminth helpt alleen tegen spoelwormen. Vraag uw dierenarts om advies.

 

Lintworm.

Heeft uw kat kleine rijstkorreltjes aan zijn billen hangen? Dit zijn kleine segmentjes (stukjes) van een lintworm. Ontworm uw kat direct en behandel hem ook tegen vlooien. Een vlo is namelijk een overbrenger van de lintworm. Na 3 weken de ontworming herhalen omdat u met een kuurtje alleen de worm doodt, maar niet de eitjes. Na 3 weken komen de eitjes uit en moet de kat dus nog een keer behandeld worden. Laat u adviseren door uw dierenarts. Hij heeft de beste middelen om uw kat van de wormen af te helpen.

 

Ontvlooien

Vlooien zijn niet allen erg lastig voor de eigenaar, maar als de kat een ernstige vlooieninfectie heeft, dan krijgt hij bloedarmoede en verzwakt hij daardoor zo, dat ook andere ziekten de kop op zullen steken. Daarom is het van groot belang om regelmatig te ontvlooien.

 

Tegenwoordig zijn er anti-vlooienmiddelen op de markt die de vlo doodmaken, nog voordat ze bijten. Uw huis blijft hierdoor effectief vlovrij, evenals uw kat! Er zijn voor deze middelen 2 toedieningsvormen: druppels in de nek en spray. Wij bevelen de druppels aan, omdat katten bang zijn voor het gesis van de spray. De verschillende merken hebben verschillende eigenschappen. Sommige werken op bepaalde wormensoorten, sommige werken tegen teken en ook de prijzen kunnen nogal verschillen. Laat u zich goed informeren door de vakman.

 

Voer

Alle commercieel verkrijgbare voeders zijn compleet. Eigenlijk hoeft een kat naast brok niets extra meer. Dat neemt niet weg, dat een kat met eten tamelijk kieskeurig is. Als hij het ene voer lekkerder vindt dan het andere, dan zal hij niet snel overstappen op een voer dat hij minder lekker vind.

Voor alle voer geldt: kies voer, dat speciaal voor katten is gemaakt. Als u een kat een haring voorzet of aardappelen met bloemkool, dan zal hij dat misschien opeten, of zelfs erg lekker vinden, maar dat is absoluut niet goed voor hem. Te veel zout, mineralen, misschien te weinig vet, met andere woorden: absoluut af te raden! Als u hem wilt verwennen, probeert u dan eens kattensnoepjes. Haalt u nooit iets bij de slager of visboer zonder met uw dierenarts te overleggen.

 

Inenten

Laat hem regelmatig vaccineren tegen allerlei ziekten. Inentingen zijn absoluut noodzakelijk. Denk niet, dat uw kat niet ziek zal worden als u hem niet inent. Dat wordt hij wel. Zelfs als hij nooit buitenkomt! Uw dierenarts kan u adviseren welke inentingen en hoe vaak.

Heel belangrijk is dat uw kat dan ook even grondig wordt nagekeken. Zijn gebit wordt bijvoorbeeld bekeken. Als hij dan wat tandsteen heeft, zal uw dierenarts u adviseren dat even te laten verwijderen. Zijn vacht wordt beoordeeld, zijn ogen, oren en neus worden gecontroleerd en hij wordt bekeken op verwondingen. Al met al de moeite waard.

 

Hygiƫne

Voor een goede gezondheid is het van belang de kat altijd uit een schone voerbak te laten eten, vers voer en water aan te bieden en de kattenbak regelmatig te verschonen.

 

  • Voer: Droog voer mag niet te lang staan. Er verzamelt zich stof en andere ongerechtigheden op en dat is niet goed voor de kat. Blikvoer mag maar in zulke hoeveelheden worden aangeboden, dat de kat alles binnen een uur heeft opgegeten. Daarna moet de rest worden weggegooid. Een eenmaal opengemaakt blikje moet binnen 2 dagen leeg zijn en in de tussentijd afgedekt met een deksel in de koelkast worden bewaard.
  • Water: Wist u, dat water dat een dag heeft gestaan eigenlijk niet meer drinkbaar is? En dat mens en dier door het drinken van bedorven water ernstig ziek kunnen worden? Verschoont u het drinkwater van uw kat minstens 2 keer per dag. Vooral bij warm weer.
  • Kattenbak: Verschoont u deze regelmatig. Hoe vaak is afhankelijk van de gebruikte soort grit. Houdt u zich aan de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Een vervuilde kattenbak leidt niet alleen tot onzindelijkheid, maar is ook een bron van ziektekiemen.

 

Leest u onder andere over geestelijke gezondheid de pagina over de verzorging van uw kat.